02 / Black Rock House

Black Rock 2010

The Brief

The client had been looking for a property on Beach road Black Rock for a few years. On finally finding one on the market, they snapped it up.

The site was occupied by a simple ageing two storey ‘A.V. Jennings’ house, the building was sound but basic.  Due to changes in the local regulations over time, a new build would require greater side setbacks than the existing structure.  On this site the first floor Bay Views are the premium asset, so it was decided the maximum width possible to the first floor was the prime target.  To achieve the best result we decided to work with the existing structure and do a complete strip-down to the structural elements.

A contemporary modern design, but not so far out there it would look like a space ship.  Master Bed and main living areas to the first floor, with as many rooms as possible having bay views.  To the ground floor guest bed rooms, study, service rooms and second living area with an alfresco area overlooking a swimming pool.

The Process

Working through the design layout with the owner’s in stages, from the early broad principals to the later finer details, the focus was always the view.  Privacy and functionality for two occupants or a full house was always a key requirement.

The Result

The first floor was almost reduced to floor level and rebuilt with the existing ceiling heights (a requirement) but with a high raised ceiling in the centre, for a sense of space and plenty of controllable light.  A central stair with large north windows to bring light to the middle of the house on the ground floor.  The final product looks just like a full new build, the original house has vanished.

The Owners were delighted with the end results, and surprised on completion when a frustrated buyer for the area offered them nearly double the purchase and build price if they were willing to sell.  They had looked long and hard for this site and completed a design and build process, and were now extremely happy with what they had, and money was not going to move them.

  • The streetscape which overlooks the Port Phillip Bay.

    The streetscape which overlooks the Port Phillip Bay.

  • The open tread stair floats between the floors and a boxed landing with storage under. Full height windows adjacent flood light into the middle of the residence.

    The open tread stair floats between the floors and a boxed landing with storage under. Full height windows adjacent flood light into the middle of the residence.

  • Main bedroom at the rear of the first floor, overlooks the stair and rear pool.  The opening to the left can be shuttered or open to reveal a view of the bay looking right through the upper floor.

    Main bedroom at the rear of the first floor, overlooks the stair and rear pool. The opening to the left can be shuttered or open to reveal a view of the bay looking right through the upper floor.

  • The living area with kitchen and dining behind, raised central roof with 360 degree highlight windows floats above.

    The living area with kitchen and dining behind, raised central roof with 360 degree highlight windows floats above.

  • The raised central roof provides a sense of space, whilst the lower side areas give a cosier feel.

    The raised central roof provides a sense of space, whilst the lower side areas give a cosier feel.

  • Integration of the rear family room, outdoor living area, garden and pool area.

    Integration of the rear family room, outdoor living area, garden and pool area.

  • On a warm night, summer evening bliss.

    On a warm night, summer evening bliss.

  • Articulated wall panels, floor and roof planes, and garden beds provide a glimpse of what is beyond.

    Articulated wall panels, floor and roof planes, and garden beds provide a glimpse of what is beyond.

  • The simple crisp lines of the upper floor.

    The simple crisp lines of the upper floor.

  • The original house before work began.

    The original house before work began.