03 / Mount Eliza House

Mount Eliza 2012

The Brief

The request was for strong contemporary architectural lines.  It was also to be an architectural energy efficient design, incorporating passive solar design principals and solar panels for energy collection.   Rainwater storage was to be included for the garden immediately around the house, but not to be seen.

As many rooms as possible were to have a northern orientation for natural/passive sun control.  A strong garden influence was requested to the house on entry, and outlook over the extensive site from within the house.  A potting shed for storage and plant cultivation was on the list.

The site was large and wide, sloping away from the road to the rear, with north to the rear.

The Process

It was relatively straight forward with a very wide site, to run the house along the contours across the site, and provide a long length of the house to face north and the large rear garden.

The house layout was the result of working with the clients in stages, from broad issues initially working down to the smaller details in manageable steps.   One of the main issues was to get the levels of the house right, not too low from the road, minimum steps within the house, and a flow from the house to outside that seemed natural within the site.

The Result

The clients are very pleased with a house that has so many north facing rooms, the transition of space from inside to out flows extensively, whilst each space is defined and sits comfortably within the whole.

  • The long house form runs almost the full width of the large block.  Subtle tones with the clients passion for an entry door that is large and bright.

    The long house form runs almost the full width of the large block. Subtle tones with the clients passion for an entry door that is large and bright.

  • The house and garden lit up at night

    The house and garden lit up at night

  • High ceiling and plenty of light are welcoming, study to the left and a cosy sitting room with fire to the right.

    High ceiling and plenty of light are welcoming, study to the left and a cosy sitting room with fire to the right.

  • Decking platforms cascade down to the lower garden with outdoor fire from the extensive rear deck and alfresco area.

    Decking platforms cascade down to the lower garden with outdoor fire from the extensive rear deck and alfresco area.

  • High ceiling and windows overlook the decks and multi-level gardens.

    High ceiling and windows overlook the decks and multi-level gardens.

  • The living area links through to the dining and kitchen. The alfresco dining is seen through the window.

    The living area links through to the dining and kitchen. The alfresco dining is seen through the window.

  • A pristine kitchen and dining area, with a large butler’s pantry lurking behind.  Drop ceilings and bulkheads help define the spaces with clean lines

    A pristine kitchen and dining area, with a large butler’s pantry lurking behind. Drop ceilings and bulkheads help define the spaces with clean lines

  • Two sets of multiple sliding doors open onto the deck area from the kitchen and dining room.

    Two sets of multiple sliding doors open onto the deck area from the kitchen and dining room.